Jak se zbavit strií?

Jak se zbavit strií?

22.08.2023 | Sdílet na FB
Strie jsou jemné nebo hlubší pruhy na kůži, které vznikají, když je kůže rychle roztažena nebo stahována, což může způsobit porušení elastických vláken v kůži. Strie jsou časté u těhotných žen, lidí s rychlým přírůstkem hmotnosti, mladistvých během puberty nebo u lidí, kteří mají genetickou predispozici. Zbavit se strií úplně není jednoduché, ale existují některá opatření a metody, které mohou pomoci zlepšit jejich vzhled.

Jak se zbavit strií

Krémy a oleje

Použití krémů nebo olejů s obsahem retinoidů, vitaminu E, kolagenu, aloe vera nebo pupečníku asijského (gotu kola) může pomoci stimulovat tvorbu nových kolagenních vláken v kůži a zlepšit její pružnost.

Hydratace

Udržování pokožky hydratované může pomoci zlepšit její pružnost a snížit viditelnost strií. Používejte hydratační krémy nebo oleje denně.

Retinoidy

Některé krémy a přípravky obsahují retinoidy mohou pomoci zlepšit vzhled strií, zejména v rané fázi.

Laserová terapie

Laserová terapie může pomoci zlepšit vzhled strií tím, že podporuje tvorbu kolagenních vláken a rozrušuje poškozené tkáně.

Mikrodermabraze nebo chemický peeling

Tyto postupy mohou pomoci odstranit odumřelé buňky a podpořit obnovu pokožky.

Je důležité si uvědomit, že účinnost různých metod může být u každého jedince odlišná. Strie jsou přirozenou součástí těla a někdy mohou zůstat viditelné navždy, zejména pokud jsou hluboké. Pokud máte zájem o lékařské postupy nebo klinické metody na zlepšení strií, konzultujte to s dermatologem nebo odborníkem na péči o pleť, který vám může poskytnout nejlepší možnosti na základě vaší konkrétní situace.