Jaký je rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem?

Jaký je rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem?

22.08.2023 | Sdílet na FB
Deodorant a antiperspirant jsou oba prostředky používané ke snižování nepříjemného zápachu spojeného s potem, ale mají odlišné účinky a mechanismy působení.

Jak fungují deodoranty

Deodoranty jsou kosmetické přípravky navržené tak, aby neutralizovaly nebo zakrývaly zápach potu. Nepříjemný zápach potu vzniká, když bakterie na kůži rozkládají složky potu. Deodoranty obsahují vonné látky, které maskují zápach, a také složky, které brání bakteriím v množení. Výhodou deodorantů je, že neblokují pocení, což umožňuje přirozené vylučování potu z těla. Jsou vhodné pro ty, kteří nechtějí zasahovat do přirozeného procesu pocení a zároveň chtějí minimalizovat nepříjemný zápach.

Jak fungují antiperspiranty

Antiperspiranty jsou na druhé straně koncipovány tak, aby snižovaly pocení tím, že blokují potní žlázy. Obsahují aktivní složky, které se spojují s vodou ve svém okolí a vytvářejí gelovitou látku, která uzavírá potní kanálky. To omezuje množství potu, které se dostává na povrch kůže. Tím se snižuje množství vlhkosti pro bakterie, což vede ke snížení zápachu potu. Hlavní výhodou antiperspirantů je jejich schopnost snížit pocení, což je ideální pro lidi, kteří trpí nadměrným pocením nebo mají problémy s pocením v určitých situacích.

Je důležité si uvědomit, že použití antiperspirantu může narušit přirozený proces termoregulace těla, protože pocení je jedním z hlavních způsobů, jak si tělo udržuje správnou teplotu. Pokud tedy použijete antiperspirant, měli byste sledovat svou reakci na teplotní změny a v případě nepohodlí zvážit jeho používání.

Někteří výrobci nabízejí kombinované výrobky, které obsahují jak deodoranty, tak antiperspiranty, což umožňuje dosáhnout jak ochrany před zápachem, tak omezení pocení. Tyto produkty jsou oblíbené mezi spotřebiteli, kteří chtějí mít výhody obou typů produktů v jednom.

Celkově lze říci, že deodoranty a antiperspiranty jsou oba užitečné pro snižování nepříjemného zápachu spojeného s potem. Deodoranty se zaměřují na zakrývání zápachu a bránění množení bakterií, zatímco antiperspiranty snižují pocení tím, že blokují potní žlázy. Každý si může vybrat ten typ, který nejlépe vyhovuje jeho potřebám a preferencím. Je také dobré vyzkoušet různé značky a typy produktů, abyste jste našli ten, který vám nejlépe vyhovuje a poskytuje vám požadovanou úroveň ochrany.

Chcete přírodní deodoranty? Vybírejte ze značek Banbu, Senso Naturale nebo Salt of the Earth.