Jaký je vliv kolagenu v péči o pleť?

Jaký je vliv kolagenu v péči o pleť?

18.08.2023 | Sdílet na FB
Kolagen je základním strukturálním proteinem v naší pokožce a tvoří až 75 % její hmotnosti. Jeho přítomnost je klíčová pro udržení pevné, pružné a hydratované pokožky. S věkem se však produkce kolagenu snižuje, což může vést k výskytu vrásek, ztrátě elasticity a obecně ke stárnutí pokožky.

Vliv kolagenu v péči o pleť je tedy nesmírně důležitý a může přinést řadu pozitivních efektů.

Nejzákladnější výhody zařazení kolagenu do své beauty rutiny:

1. Zlepšuje pevnost a pružnost pokožky

Kolagen tvoří "kostru" pokožky, která jí dodává pevnost a pružnost. Díky tomuto proteinu je pokožka schopna odolávat tlaku a po napnutí ji vrací do původního tvaru. S postupujícím věkem klesá produkce kolagenu, což vede k ztrátě pevnosti a pružnosti a tím i k tvorbě vrásek a ztrátě elasticity pokožky.

2. Zlepšuje hydrataci

Kolagen pomáhá udržovat vodu v pokožce, díky nemuž je pokožka zásobována vlhkostí. Dostatečná hydratace je klíčová pro zářivý a zdravě vypadající vzhled pokožky. Když kolagen zadržuje vodu v pleti, pokožka je pružnější a vyhlazenější.

3. Podporuje hojení a regeneraci pokožky

Kolagen má schopnost podporovat regeneraci buněk. Díky své struktuře poskytuje základním buňkám pokožky pevné a stabilní prostředí pro jejich rychlejší obnovu.

4. Redukuje vrásky a jemné linky

S postupujícím věkem se hladina kolagenu snižuje, což vede k tvorbě vrásek a jemných linek. Použití kosmetických produktů nebo přípravků s kolagenem může pomoci redukovat tyto projevy stárnutí a zlepšit vzhled pleti.

5. Posiluje vazbu mezi vrstvami pokožky

Kolagen je zodpovědný za vytvoření spojovací tkáně mezi různými vrstvami pokožky, což přispívá k celkovému posílení pevnosti pleti. S věkem se tato vazba oslabuje, což může vést k ochabnutí pokožky a tvorbě vrásek.

6. Podporuje produkci nového kolagenu

Některé kosmetické produkty jako jsou krémyséra s kolagenem, nebo neinvazivní procedury s laserem či mikrojehličkami, mohou podpořit produkci nového kolagenu v pokožce. Tímto způsobem se snižují projevy stárnutí a obnovuje se pružnost a pevnost pokožky.

Vzhledem k tomu, že produkce kolagenu se s věkem snižuje, mnoho lidí volí doplňky stravy nebo kosmetické produkty s obsahem kolagenu, aby podpořili zdraví a vzhled své pokožky. Nicméně je důležité si uvědomit, že účinnost těchto produktů může být individuální a závisí na stavu pokožky každého jednotlivce i kvalitě produktu. Vždy je nejlepší se poradit s dermatologem nebo odborníkem, abyste zjistili nejvhodnější léčebný postup pro váš typ pleti a potřeby.

Zdroje:

  • Bravo, B, Correia, P, Gonçalves Junior, JE, Sant'Anna, B, Kerob, D. Benefits of topical hyaluronic acid for skin quality and signs of skin aging: From literature review to clinical evidence. Dermatologic Therapy. 2022; 35(12):e15903. doi:10.1111/dth.15903