Proč a jak vzniká akné... a jak se akné zbavit

Proč a jak vzniká akné... a jak se akné zbavit

22.08.2023 | Sdílet na FB
Akné většinou postihuje adolescenty a mladé dospělé, ale může se vyskytnout i u dospělých. Vznik akné je spojen s několika faktory: třeba s nadměrnou tvorbou mazu, zanícenými póry, bakteriemi na kůži a hormonálními změnami.

Příčiny vzniku akné

  • Nadměrná tvorba mazu: Kožní maz je produkován mazovými žlázami v pokožce a slouží k udržení hydratované pokožky. U některých jedinců může dojít k nadměrné produkci mazu, což může vést k ucpání pórů.
  • Zánět pórů: Póry jsou malé otvory v kůži, skrz které procházejí vlasy a mazové žlázy. Když jsou póry ucpané mazem, odumřelými kožními buňkami a nečistotami, mohou se stát zanícenými a způsobit tvorbu pupínků.
  • Bakterie: Bakterie na kůži, zejména Propionibacterium acnes, mohou způsobit infekci ucpaných pórů, což vede k zánětlivým pupínkům.
  • Hormonální změny: Hormonální změny, které se často vyskytují během puberty, menstruace, těhotenství a stresových situací, mohou ovlivnit produkci mazu a zvýšit riziko vzniku akné.

Jak se zbavit akné

Zbavit se akné může být náročné a vyžaduje trpělivost. Existuje několik postupů, které mohou pomoci:

  • Správná péče o pleť: Důkladné mytí obličeje jemným čisticím krémem nebo gelem pomůže odstranit nečistoty a maz. Ale nepoužívejte drsné nebo invazivní čištění, které by mohlo zhoršit záněty a poškodit pokožku. Místo toho sáhněte třeba po séru na problematickou pleť anebo po specializovaných mikrojehličkových náplastech s magnéziem, které jsou vhodné na pupínky. Šetrná a správně zvolená péče o pleť je určitě dobrým pomocníkem pro podporu přirozené obnovy kožní bariéry. Ovšem u špatně zvolených produktů si můžete i hodně uškodit, proto je nejlepší se v případě potřeby poradit s dermatologem či beauty konzultantem.
  • Ochrana před sluncem: Sluneční paprsky mohou zlepšit záněty a stopy po akné. Používejte nekomedogenní opalovací krémy (neucpávající póry) s vysokým SPF.
  • Léčba akné léky: Prostředky na bázi benzoylperoxidu, salicylové kyseliny, retinoidy a antibiotika (topická nebo orální) mohou pomoci omezit tvorbu mazu a zabránit bakteriálním infekcím.
  • Změna stravovacích návyků: Někteří lidé zaznamenávají zlepšení stavu pokožky po omezení určitých potravin jako jsou rafinované cukry a mléčné výrobky.
  • Vyvarování se vymačkávání pupínků: Vymačkávání akné může vést k rozšíření infekce a zhoršení zánětu.

Pokud máte závažnější akné, poraďte se s dermatologem nebo kvalifikovaným odborníkem na péči o pleť. Každá kůže je jiná a vhodná léčba by měla být přizpůsobena individuálním potřebám a typu pleti.