Tajemství peptidů: pomocníci, kteří učí pleť mládnout

Tajemství peptidů: pomocníci, kteří učí pleť mládnout

01.11.2023 | Sdílet na FB
Peptidy. Záhadný název, kterým se zaříkávají mnohé kosmetické produkty. Peptidy zažívají v poslední době doslova boom, a tak se jim podíváme trochu na zoubek. Víte, co jsou to peptidy a jakým způsobem „učí“ pleť mládnout? Je nejvyšší čas to zjistit.

Co jsou peptidy?

Hexapeptid, tripeptid, oktapeptid… a celá řada podobných záhadných názvů mohou většině lidí evokovat spíše čarodějnická zaříkávadla než cokoli jiného. Vězte ale, že se jedná o různé typy peptidů, látky přirozeně se vyskytující v naší pokožce.

Z chemického hlediska jsou to sloučeniny tvořené z aminokyselin. A podle toho, kolik aminokyselin je mezi sebou spojeno peptidovými vazbami, tak o nich hovoříme jako o dipeptidech (mající dvě vazby), tripeptidech (tři vazby) a tak bychom mohli pokračovat dále. Rozsáhlejší peptidové řetězce, které spojují 100 a více aminokyselin, již označujeme za bílkoviny. A tady už jsme doma. Bílkoviny jsou základním stavebním prvkem tkání našeho těla. Peptidy tak zjednodušeně řečeno můžeme považovat za „mini verze proteinů“. V závislosti na velikosti molekul a uspořádání aminokyselin vykazují peptidy různé specifické vlastnosti. Jejich využití je proto opravdu široké. Ale pozor: není peptid jako peptid. I to si hned povíme!

Peptid je jako messenger

Peptidy si můžeme představit jako messengery, kteří vysílají signály nebo dopravují konkrétní látky do lidských buněk. Umí tak třeba „přesvědčit“ buňku k produkci kolagenu a elastinu, které pokožka potřebuje, aby si zachovala mladistvý vzhled. Jiné peptidy zas dokáží omezit pohyb mimických svalů a snížit tak projevy vrásek. A některé peptidy také fungují samy jako transportní médium pro další důležité prvky.

Jak jsme si ukázali, peptidy mají obrovské množství podob, a tím pádem i různé typy účinků. Když na peptidy narazíme v kosmetických přípravcích, velmi často zde peptidy slouží třeba ke:

  • stimulaci produkce kolagenu, elastinu, kyseliny hyaluronové a dalších složek, které příznivě působí proti projevům stárnutí pleti
  • zpevnění pokožky a redukci vrásek i rozšířených pórů
  • snížení viditelnosti pigmentových skvrn
  • snížení projevů zarudnutí pokožky
  • hydrataci pokožky a obnově kožní bariéry
  • celkovému omlazení a regeneraci pleti
  • některé typy peptidů mohou podporovat hojení ran a působit protizánětlivě

Vidíte? Příště, když uslyšíte o peptidech, už vám to nebude dělat vrásky na obličeji, právě naopak!

Peptidy v kosmetice

Říkali jsme si, že není peptid jako peptid. S peptidy v kosmetice (ale třeba i peptidy v kulturistice nebo farmaceutickém průmyslu) se doslova roztrhl pytel. Ovšem pozor! Pokud má být kosmetický produkt skutečně funkční, musí obsahovat dostatečné množství účinných peptidů. Na to si u nás v PURE dáváme opravdu záležet, a tak u nás najdete produkty s tím nejnadupanějším složením!

Kde najdete peptidy?

  • Třeba ve samoomlazujícímu séru Perpetuum. Zde úřaduje peptid jménem Palmitoyl Hexapeptide-12, který stimuluje produkci elastinu, fibroblastu a zlepšuje celkovou regeneraci buněk. Pleť je díky němu pružnější a pevnější. Dalším peptidovým parťákem v séru je Palmitoyl Tetrapeptide-7. Ten se stará o ochranu před UV zářením včetně modrého světelného spektra z monitorů, díky čemuž výrazně snižuje vrásky kolem očí a další projevy stárnutí pleti způsobené UV zářením.
  • Peptidy jsou také součástí naší novinky: séra Peptox, v jehož složení najdete hned na prvním místě Acetylhexapeptid-8. Díky němu má sérum účinek podobný botulotoxinu, ovšem s tím rozdílem, že je k pleti šetrný.
  • A nesmíme zapomenout ani na Nine Tails, které obsahuje dokonce šest účiných peptidů: Tripeptide-1, Tripeptide-2, Tripeptide-3, Dipeptide-1, Dipeptide-2, Dipeptide-4. Díky této kombinaci ve spojení s PDRNexosomy sérum zmizíkuje vrásky ihned po aplikaci. A to doslova před očima!

Vyzkoušejte i vy revoluci v péči o pleť!

 

Zdroje:

  • HEALTHLINE. Peptides and Your Skin Care Routine. Grace Gallagher. [online]. [cit. 1. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/peptides-for-skin.
  • Schagen SK. Topical Peptide Treatments with Effective Anti-Aging Results. Cosmetics. 2017; 4(2):16. https://doi.org/10.3390/cosmetics4020016