Zázvor: Pálivý kořen plný zdraví

Zázvor: Pálivý kořen plný zdraví

16.11.2023 | Sdílet na FB
Zázvor lékařský, či zázvor pravý. Známý bylinný pomocník, který v zimě zahřeje, ale také krásně okoření limonádu nebo oblíbený pokrm. Pro jaké speciální účinky zázvoru na něj lidové léčitelství nenechá dopustit?

Jaké má zázvor účinky?

Historie využití zázvoru sahá až do starověké Číny a Indie, které jsou dodnes domovem tohoto bylinného kouzelníka. Nováčkem ale zázvor není ani u nás - svou cestu si do evropských domácností našel již v dávných dobách, a to nejen pro svou specifickou pálivou chuť, ale hlavně pro celou řadu příznivých zdravotních účinků. 

V oddenku zázvoru lékařského totiž najdeme mnoho důležitých prvků pro naše zdraví: od vitamínů až po vápník, železo, hořčík, zinek, draslík, mangan a další minerální látky. Je významným antioxidantem a je známý v lidovém léčitelství jako ochránce imunity. Za jeho typickou štiplavou chuť je zodpovědná aktivní složka zázvoru zvaná gingerol, která je příbuzná kapsaicinu v chilli papričkách.

Co všechno zázvor dokáže?

  • přispívá k normální funkci dýchacího systému
  • má vliv na přirozenou obranyschopnost
  • podporuje energii, celkovou vitalitu, paměť a duševní pohodu
  • má příznivý vliv také na kardiovaskulární systém
  • podporuje metabolismus a může tak být pomocníkem při hubnutí
  • přispívá k normálnímu trávení
  • pomáhá při nevolnostech
  • podporuje regulaci krevního cukru
  • a v neposlední řadě je skvělým kořením do kuchyně

Nepříznivé účinky zázvoru

Jak se říká, všeho moc škodí. A to i v případě, že před sebou máte zázvor lékařský. Maximální doporučené množství jsou tři až čtyři gramy čerstvého zázvoru, u mletého zázvoru jeden gram. Citlivější jedinci mohou po konzumaci zázvoru pociťovat pálení žáhy, při vyšší dávce závoru také podráždění žaludku, srdeční arytmii nebo potíže se spánkem. Obezřetnost je nasnadě i u těhotných žen. Zázvor sice může pomoci při ranních nevolnostech, ale vyšší dávky mohou naopak způsobit vážné zdravotní komplikace.

Při střídmosti a správném dávkování ale zázvor lékařský můžeme obecně považovat za bezpečnou potravinou, která přináší řadu benefitů pro zdraví člověka.

Zázvorový čaj s medem i štiplavé koření. Jak se zázvorem naložit?

Zázvor čerstvý, sušený, nakládaný či kandovaný… Způsobů, jak konzumovat zázvor, je celá řada. V zimě nejčastěji sáhneme po zázvoru, když se potřebujeme zahřát, nebo podpořit naši imunitu. Zázvorový čaj s medem je v takovém případě takřka povinností. Skvělý je ale také ve formě zázvorové limonády nebo zázvorových bonbónů.

Když budete chtít ozvláštnit vánoční perníčky nebo sušenky, sáhněte po mletém zázvoru. Čerstvý i mletý zázvor nakrásně okoření dýňovou či mrkvovou polévku. Zázvor se skvěle kombinuje s kořením kurkumy, a nachází tak široké uplatnění v indické a čínské kuchyni.

Zázvor je zkrátka všestranný kouzelník, který by neměl chybět v žádné domácnosti. A u nás v PURE ho najdete třeba v novém Kombe shotu, kde spojil své síly s kořenem ženšenu pravého.

 

 

Zdroje:

SHAHRAJABIAN, Mohamad Hesam; SUN, Wenli; CHENG, Qi. Clinical aspects and health benefits of ginger (Zingiber officinale) in both traditional Chinese medicine and modern industry. Acta agriculturae scandinavica, section b—Soil & Plant Science, 2019, 69.6: 546-556.