Jaké má zázvor účinky?
Historie využití zázvoru sahá až do starověké Číny a Indie, které jsou dodnes domovem tohoto bylinného kouzelníka. Nováčkem ale zázvor není ani u nás - svou cestu si do evropských domácností našel již v dávných dobách, a to nejen pro svou specifickou pálivou chuť, ale hlavně pro celou řadu příznivých zdravotních účinků.
V oddenku zázvoru lékařského totiž najdeme mnoho důležitých prvků pro naše zdraví: od vitamínů až po vápník, železo, hořčík, zinek, draslík, mangan a další minerální látky. Je významným antioxidantem a je známý v lidovém léčitelství jako ochránce imunity. Za jeho typickou štiplavou chuť je zodpovědná aktivní složka zázvoru zvaná gingerol, která je příbuzná kapsaicinu v chilli papričkách.
Co všechno zázvor dokáže?
- přispívá k normální funkci dýchacího systému
- má vliv na přirozenou obranyschopnost
- podporuje energii, celkovou vitalitu, paměť a duševní pohodu
- má příznivý vliv také na kardiovaskulární systém
- podporuje metabolismus a může tak být pomocníkem při hubnutí
- přispívá k normálnímu trávení
- pomáhá při nevolnostech
- podporuje regulaci krevního cukru
- a v neposlední řadě je skvělým kořením do kuchyně
Nepříznivé účinky zázvoru
Jak se říká, všeho moc škodí. A to i v případě, že před sebou máte zázvor lékařský. Maximální doporučené množství jsou tři až čtyři gramy čerstvého zázvoru, u mletého zázvoru jeden gram. Citlivější jedinci mohou po konzumaci zázvoru pociťovat pálení žáhy, při vyšší dávce závoru také podráždění žaludku, srdeční arytmii nebo potíže se spánkem. Obezřetnost je nasnadě i u těhotných žen. Zázvor sice může pomoci při ranních nevolnostech, ale vyšší dávky mohou naopak způsobit vážné zdravotní komplikace.
Při střídmosti a správném dávkování ale zázvor lékařský můžeme obecně považovat za bezpečnou potravinou, která přináší řadu benefitů pro zdraví člověka.
Zázvorový čaj s medem i štiplavé koření. Jak se zázvorem naložit?
Zázvor čerstvý, sušený, nakládaný či kandovaný… Způsobů, jak konzumovat zázvor, je celá řada. V zimě nejčastěji sáhneme po zázvoru, když se potřebujeme zahřát, nebo podpořit naši imunitu. Zázvorový čaj s medem je v takovém případě takřka povinností. Skvělý je ale také ve formě zázvorové limonády nebo zázvorových bonbónů.
Když budete chtít ozvláštnit vánoční perníčky nebo sušenky, sáhněte po mletém zázvoru. Čerstvý i mletý zázvor nakrásně okoření dýňovou či mrkvovou polévku. Zázvor se skvěle kombinuje s kořením kurkumy, a nachází tak široké uplatnění v indické a čínské kuchyni.
Zázvor je zkrátka všestranný kouzelník, který by neměl chybět v žádné domácnosti. A u nás v PURE ho najdete třeba v novém Kombe shotu, kde spojil své síly s kořenem ženšenu pravého.
Zdroje:
SHAHRAJABIAN, Mohamad Hesam; SUN, Wenli; CHENG, Qi. Clinical aspects and health benefits of ginger (Zingiber officinale) in both traditional Chinese medicine and modern industry. Acta agriculturae scandinavica, section b—Soil & Plant Science, 2019, 69.6: 546-556.