Pravda o KOLAGENU, to si musíte přečíst!

Pravda o KOLAGENU, to si musíte přečíst!

30.05.2024 | Sdílet na FB
Kolagen je velmi často skloňované slovo a každá žena ho dříve či později užívá. A protože v PURE DISTRICT řešíme primárně krásu a vrásky, proto i téma kolagenu bude zaměřeno na zastavení „vnějšího“ stárnutí těla.

Kolagen je v těle zastoupen hned 28x. Tzn. že v těle je 28 různých typů kolagenu. Nás ale zajímá jen 5 základních typů, protože tvoří největší procento podílu ze všech 28. Zbylé typy jsou zastoupeny jen ve stopovém množství. Je to dokonce tak malé množství, že ho není potřeba suplementovat.

Od 26 let nám klesá hladiny kolagenu každoročně o 1 %, proto je důležité ho doplňovat. Po čtyřicítce máme hladinu kolagenu na polovině. Bohužel ženy po menopauze podléhají dalšímu rapidnímu úbytku kolagenu. A to je důvod proč ženy, které prodělaly čerstvě menopauzu najednou rychleji a viditelněji zestárnou! Holý fakt – chcete-li pomaleji stárnout, musíte užívat kolagen ideálně už od 30 let!

Druhy kolagenu se vždy se označují římskými čísly a ty nejzákladnější jsou:

-    Kolagen typu I tvoří 90 % celkového kolagenu v těle. Je obsažen v kostech (kloubech), zubech, šlachách, kůži, vlasech, nehtech, a dokonce i v očním bělmu.
-    Kolagen typu II je obsažen v chrupavkách.
-    Kolagen typu III souvisí s embryonálním vývojem, v dospělosti se nevyskytuje.
-    Kolagen typ IV je obsažen zejména v kůži, svalech a kostech, kde slouží jako pomocník při poranění.
-    Kolagen typ V je obsažen v cévních stěnách.

Pokud vás trápí úbytek kolagenu v pohybovém aparátu, mluví se o hovězím, vepřovém nebo kuřecím kolagenu. Ale POZOR! Například lékařská odborná asociace na léčbu osteoartrózy (porucha obnovy kloubní chrupavky) nemá žádný kolagen zařazen mezi doporučenými účinnými látkami. Důvodem je, že neexistují relevantní klinická data, která by prokázala jeho účinnost u lidí s tímto problémem.  

Pokud chcete řešit kůži, vlasy, nehty, vrásky, celulitidu, rozhodně zvolte mořský kolagen, protože se nejlépe vstřebává a můžeme o něm mluvit jako o nejúčinnějším kolagenu na vrásky vůbec.
 
Proč mořský kolagen?
Protože struktura kolagenu typu I (ten nás z hlediska vrásek zajímá jako jediný) má nižší molekulovou hmotnost. Tzn. je menší a má lepší vstřebatelnost oproti hovězímu nebo vepřovému kolagenu. Zároveň tvoří 90 % kolagenu v našem těle.

Mořský kolagen se získává z ryb. Je úplně jedno, která ryba to je a kde žije. Není důležité, zda se jedná o kanadský nebo jihoafrický mořský kolagen. Zda je z lososa nebo tilapie či sardinky. Mořský kolagen je pořád jeden a ten samý kolagen se stejnou strukturou, strukturou kolagenu typu I. Proto se při výběru kolagenu rozhodně nemusíte řídit jeho původem ani rodokmenem.

Co je ale důležité, je způsob zpracování mořského kolagenu a aplikační forma kolagenu.

Způsob zpracování znamená, jak kolagen dále zpracujeme po jeho získání z mořských ryb. Buď ho „jen získáme“ a nijak dále nezpracováváme. Mluvíme pak o něm jako o nativním kolagenu.
Nebo získaný kolagen ještě upravíme - „nastříháme“ na menší kousky a tím vznikne hydrolyzovaný kolagen. Synonymem hydrolyzovaného kolagenu je peptidový komplex. Je to to samé.  
Nastříhaný – hydrolyzovaný kolagen je samozřejmě lepší než nativní, protože je menší a lépe se vstřebá.

A nyní se pojďme zaměřit na to, jak dostat hydrolyzovaný kolagen do kůže. A tady nastává největší kámen úrazu.

1.    Lokální aplikace kolagenu na kůži pomocí krému
Lokální formu aplikace všichni známe, to je ta ve formě přípravku, který si mažeme na určitá místa obličeje. Běžně dostupné kolagenové krémy svou podstatou nemohou doručit kolagen do hlubších vrstev kůže a tím zvýšit zásoby kolagenu v pleti, mají pouze hydratační účinky.

POZOR my v PURE DISTRICT jsme dále a místo krému máme lyofilizované perly hydrolyzovaného mořského kolagenu nebo náplasti stejného kolagenu v nanovláknech.
Závěr: Chcete lokální vypnutí kůže a opravdové zlepšení struktury pleti, používejte pouze nejnovější technologické formy. Jen ty lokálně opravdu fungují! Proto vyzkoušejte naše PERLY!

2.    Perorální forma aplikace kolagenu (spolknutí kapsle, tablety, prášku nebo vypití drinku či gelu)
Kolagen je bílkovina. Základním stavebním kamenem bílkovin jsou aminokyseliny, které jsou vzájemně spojeny peptidickými vazbami. Tyto vazby jsou velmi citlivé na kyselé prostředí žaludku a zejména v žaludku dochází k jejich degradaci. Tzn. že spolknutý nebo vypitý kolagen ztrácí díky žaludečním šťávám svůj účinek.
Výrobci se tento fakt snaží zakamuflovat navýšením množství účinných látek. Neplatí ale, že čím více kolagenu (někteří výrobci hlásí až 10 tisíc mg v jedné dávce) tím více účinku. To je z podstaty věci hloupost. Naopak větším množstvím bílkoviny zatěžujete trávicí systém. Také na posezení nesníte kilo masa, abyste si zvýšili denní příjem bílkovin. Tělo pouze zatížíte, více bílkovin stejně nestráví.

3.    Forma aplikace kolagenu skrze sliznice ústní dutiny (sublingvální nebo bukální forma aplikace)
Je úplně nová forma aplikace kolagenu, kdy si ho formou STRIPPu (rozpustný proužek) necháte rozpustit v ústech. Kolagen se tak do těla dostane skrze sliznice a tím nedojde k jeho degradaci v žaludku. Kolagen tak doputuje rychle a bezpečně přímo do kůže, vlasů, nehtů…  kde se zabuduje, aktivuje syntézu vlastního kolagenu, zlepší strukturu a viditelně vypne i vyhladí zevnitř.  
Tato technologie aplikace skrze sliznice se vyvinula primárně v medicíně pro rychlý a účinný efekt léčiv (například u astmatického záchvatu při podání léčiva skrze sliznice byl efekt okamžitý a vstřebání bylo až o 250% účinnější). Když se srovnal polykací kolagen versus slizniční kolagen, rozdíl ve vstřebání byl 350 %!



Klinické studie účinků kolagenu

Obecně na účinnost kolagenu existují klinické studie jen takové, které srovnávají skupiny osob kolagen užívající versus skupinu osob, která ho vůbec neužívala. Tady je jakékoliv zlepšení pro marketing dobré, ALE!

Náš korejský výrobce kolagenového STRIPPU udělal klinickou studii srovnávající skupinu osob s běžným kolagenem (tableta/drik) a skupinu osob užívající slizniční kolagen STRIPP.

Na začátku studie se změřilo množství kolagenu v pleti u obou skupin (ženy ve věku 40 – 50 let) a kontrola probíhala po 4, 8 a 12 týdnech.
Závěr ze studie: ženy užívající STRIPP měly daleko lepší výsledky než ženy užívající běžný kolagen.

Účinky STRIPPU oproti běžným tabletám/ drinkům

-    o 20,5 % větší účinnost vyhlazení vrásek
-    o 30 % méně vrásek na počet
-    o 13,7 % zlepšení elasticity pleti
-    o 10 % lepší hustota struktury pleti


Závěr: Jednoznačně se prokázalo, že kolagen užívání skrze sliznice má daleko vyšší vstřebatelnost i účinnost.

Lee YI, Lee SG, Kim E, Jung I, Suk J, Kim J, Lee JH. Anti-aging effect of an oral disintegrating collagen film: a prospective, single-arm study. Int J Dermatol. 2022 Jan;61(1):54-61. doi: 10.1111/ijd.15675. Epub 2021 Jun 9. PMID: 34105764.