STRIPP Collagen: Otázky a odpovědi

STRIPP Collagen: Otázky a odpovědi

26.01.2024 | Sdílet na FB
Kolem kolagenu panuje celá řada mýtů. A protože máme u nás v PURE zajímavé novinky s kolagenem, zaměřili jsme se na nejčastější dotazy nejen na naše produkty, ale i kolagenu obecně. Posvítíme si na STRIPP Collagen, kolagenové perly i kolagenové náplasti. Ale i na to, proč je nejlepší mořský kolagen a že velmi záleží na formě kolagenu, jakou do těla přijímáme. Na otázky odpovídá PharmDr. Lucia Havlíková.

Mýty a fakta o kolagenu obecně

Proč bych měl/měla doplňovat kolagen? 

Kolagen najdeme v kloubech, chrupavkách i pokožce. Tvoří strukturu kůže, bojuje proti gravitaci, podporuje vlasy, nehty i pohybový aparát. Ovšem zhruba od 26. roku ztrácíme 1 % kolagenu každý rok a nejrapidnější pokles následuje po menopauze. Proto je důležité kolagen doplňovat, a to již od 30. roku života.

A nestačí kolagen, který získáváme v běžné stravě? 

Samozřejmě vyvážená strava je základem všeho, ovšem co se konkrétně týká kolagenu, jeho vstřebatelnost z potravin je zcela marginální. Udává se, že pouhé 1 % kolagenu jsme schopni vstřebat z toho, co sníme. A to rozhodně nestačí.

Není lepší přijímat nativní kolagen?

Kolagen je vysoce komplexní bílkovinná molekula s vysokou molekulární hmotností cca 300 000 Da (jednotka daltonu udává to, jak je molekula těžká). Pro srovnání: náš trávicí systém je schopen vstřebat kolagen o molekulární velikosti 2000 - 5000 Da. I při laickém pohledu na tato čísla je jasné, že kolagen ve své nativní formě v podstatě nemá šanci se vstřebat, a prakticky pouze projde naším tělem bez většího postřehnutí. Zkrátka: pomeranč klíčovou dírkou neprostrčíte.

Co je hydrolyzovaný kolagen?

Hydrolyzovaný kolagen je upravený kolagen, jehož obrovské molekuly byly speciální metodou štěpení „nastříhány“ na malé částečky - až na kolagenní peptidy, které se lépe vstřebávají do těla. Molekulární hmotnost kolagenu je tak 2000 - 5000 Da. Na podobném principu funguje také fermentace, kterou již známe u korejské kosmetiky Whamisa. I tady byly účinné látky štěpeny na menší molekuly, které dokáží projít hlouběji do pokožky. 

Jaké jsou různé způsoby aplikace kolagenu?

Kolagen můžeme podávat lokálně v krémech či sérech. Tady znovu může být problémem vstřebatelnost kvůli vysoké molekulární hmotnosti kolagenu. Proto má většina kolagenových produktů v lepším případě pouze hydratační efekt. Naštěstí u nás v PURE máme masky od Dermarssance - což je natolik zmenšený hydrolyzovaný kolagen, že z jeho nanovláken dokázali „ušít“ masku. A také nesmíme zapomenout na vysoce koncentrované lyofilizované kolagenové perly.

Perorálně můžete kolagen užívat v podobě tabletek, tobolek, drinků a podobně. Nelze říci, že by některá z perorálních forem byla lepší než jiná. Všechny typy totiž prochází trávicím traktem a dochází zde v každém případě k degradaci kolagenu. Jedná se tedy o zastaralý způsob příjmu kolagenu.

Anebo můžete kolagen přijímat přes sliznici - což je naše skvělá novinka, zcela unikátní STRIPP COLLAGEN. Účinná látka je „zabudována“ do STRIPPu (rozpustného proužku), který si necháte rozpustit v ústech. Kolagen se do těla dostane skrze sliznice okamžitě a nedochází k jeho degradaci v žaludku. Kolagen tak doputuje rychle a bezpečně přímo do kůže, vlasů, nehtů…  kde se zabuduje, aktivuje syntézu vlastního kolagenu, zlepší strukturu a viditelně vypne i vyhladí zevnitř. Oproti perorální formě kolagenu se vstřebává o 350 %!

Mám si vybrat hovězí, drůbeží, prasečí, nebo mořský kolagen?

Hovězí, drůbeží a prasečí kolagen obsahují kolagen typu II, který je vhodný pro klouby a chrupavky. Přitom ale příjem kolagenu typu II není odbornými institucemi zahrnut mezi doporučeními pro zlepšení stavu kloubů a chrupavek. A pro pleť je nejvhodnější kolagen typu I, kterého se v našem těle nachází nejvíce (tedy 90 - 96 % podle odborných studií). A právě kolagen typu I se nachází v mořském kolagenu.

Proč je nejlepší mořský kolagen?

Mořský kolagen obsahuje kolagen typu I. Je menší, vlákna má tenčí, a díky menší molekulové hmotnosti se lépe vstřebává do těla. Je nejúčinnější ze všech dostupných kolagenů a v těle ho máme nejvíce (90 - 96 % podle odborných studií). Nejvíce ho máme v kůži. Proto je pro pleť nejvhodnější hydrolyzovaný mořský kolagen.

Je důležité, z jaké ryby je získáván mořský kolagen?

Není důležité, z jakého druhu ryby se kolagen získává, dokonce ani to, z jakého koutu světa přichází. Kolagen získaný z jakékoli ryby, je vždy kolagen. Jedná se o identickou molekulu bílkoviny, přesně definovanou složením - pořadím konkrétních aminokyselin, které vytváří v prostoru obrazec šroubovice. Spíše než na rybě záleží na procesu další úpravy - enzymatické hydrolýze, což je štěpení kolagenu typu I na malé kousky, které se lépe vstřebávají do těla.

Mýtus: Čím více kolagenu produkt obsahuje, tím je kolagen účinnější.

Podle studií je u perorálního užívání (příjem pozřením) dávka kolagenu pod 1000 mg neúčinná. Naopak dávka vyšší než 2500 mg zas nepotvrdila signifikantní rozdíl a jedná se proto o zbytečnou zátěž organismu. Navýšením kolagenu si v tomto případě vůbec nepomůžeme. Kolagen v žaludku totiž vždy degraduje!

U lokální aplikace ve formě krémů a sér samozřejmě hraje roli i množství, ale znovu: musí se jednat o hydrolyzovaný mořský kolagen, který je dostatečně „nasekán“ na malé kousíčky. Jako jsou třeba naše masky s kolagenními nanovlákny od Dermarrsance, nebo koncentrovaná lyofilizovaná perla kolagenu.

Absolutní novinkou je pak STRIPP COLLAGEN, který se aplikuje přímo na sliznici v ústech, čímž dochází k jeho okamžitému vstřebání přímo do krevního řečiště, aniž by prošlo degradací v žaludku a střevech. Jedná se o revoluci v aplikaci účinných látek.

Jakou roli hraje u kolagenu VITAMIN C?

Vitamin C je nutný k syntéze vlastního kolagenu. Bez něj doplněk kolagenu nemůže fungovat.

Zaostřeno na STRIPP COLLAGEN

Co je STRIPP?

STRIPP COLLAGEN je tenký film, který se rozpustí v ústech bez použití vody a nutnosti polykat. Aktivní složky se okamžitě vstřebávají přímo do krve přes sliznici ústní dutiny. Jedná se o revoluční způsob aplikace, vyvinutý korejskou farmaceutickou společností přímo pro nás. Na rozdíl od perorální aplikace (požití ve formě tobolek, kapslí, drinků, apod.) není kolagen „spálen“ v žaludku.

STRIPP COLLAGEN obsahuje také vitamin C, který je nutným pomocníkem syntézy kolagenu, ale i biotin, elastin i kyselinu hyaluronovou. Je tedy komplexním produktem pro pleť.

Jak aplikovat STRIPP COLLAGEN?

STRIPP se vstřebává přes sliznici dutiny ústní. Stačí tento tenký proužek vyjmou z balení, vložit pod jazyk, nebo na vnitřní strany tváří či oblast horního patra. Pod sliznicí je hustá síť krevních cév, a tak dochází k přímému vstřebávání účinných látek. Jedná se o neinvazivní, jednoduché a hlavně účinné řešení, jak aplikovat kolagen aniž by došlo k jeho degradaci v žaludku. Oproti polykacímu kolagenu se slizniční aplikace kolagenu lépe vstřebatelná, a to o 350 %!

Co když STRIPP omylem spolknu?

Spolknout STRIPP je dost těžké, ale i to se může stát. Rozhodně to není zdraví ohrožující, pouze dojde k degradaci kolagenu v žaludku, a tak z toho tělo nic mít nebude.

Můžu se STRIPP COLLAGENEM předávkovat?

Minimální doporučená denní dávka jsou 2 proužky. Kdyby kdokoli chtěl zvýšit denní dávku, může, není tam žádná kontraindikace. Obecně se prokázalo, že u perorálních forem dává smysl dávka 2500 mg, z čeho se vstřebá minimální část. Každopádně ve STRIPPu je 150 mg. Takže můžete přidat proužků kolik chcete, zvýší se tím účinnost, předávkovat se STRIPP COLLAGENEM není možné. Podotýkám, že v klinické studii obsahoval proužek 120 mg kolagenu. Přesto měl o 20 % vyšší účinnost než tableta. Náš STRIPP COLLAGEN obsahuje 150 mg kolagenu.

V jakou denní dobu aplikovat kolagen?

Neexistuje studie, která by určovala, zda je lepší kolagen aplikovat ráno, večer, nebo třeba po jídle. Kolagen se vstřebává nezávisle na denní době a příjmu potravy. Stejné je to i u STRIPPu. Pokud si kolagen aplikujete lokálně - ve formě koncentrovaných lyofilizovaných perel, nebo ve formě masky či infuze, doporučujeme aplikovat večer, kdy má pleť nejvíce času na regeneraci.

Jaký kolagen obsahuje STRIPP COLLAGEN?

STRIPP COLLAGEN obsahuje nejúčinnější kolagen - tedy mořský kolagen, který je zdrojem kolagenu typu I. Navíc se jedná o hydrolyzovaný mořský kolagen, který prošel procesem štěpení, což znamená, že je mnohem lépe vstřebatelný. Mořský kolagen najdete i v lyofilizovaných perlách nebo maskách a spreji od Dermarrsance, které se aplikují přímo na pleť.

Mám kolagenový doplněk s více typy kolagenu. Proč by mě měl zajímat STRIPP COLLAGEN?

Studie hovoří o tom, že naše tělo tvoří z 90 - 96 % procent právě kolagen typu I. Doplňovat jiné typy kolagenu je proto nadbytečné a v podstatě jde jen o marketingový tah. Není pravda, že čím více kolagenových typů přípravek má, tím je účinnější.

Chci kombinovat STRIPP i s perorální formou kolagenu. Nemůžu se předávkovat?

Je možné kombinovat STRIPP s perorální i lokální formou kolagenu. Perorální forma tady sice postrádá smysl, jedná se o zbytečnou zátěž vylučovacího systému bez dalšího vstřebání kolagenu (zejména při dávkách vyšších než 2500 mg). Ovšem obecně řečeno se předávkovat nelze, rozhodně tedy ne v kombinaci se STRIPPem.

Za jak dlouho po začátku užívání STRIPP COLLAGENU nastává viditelný efekt?

V rámci provedené klinické studie byl prokázán viditelný efekt již po prvním měsíci užívání. Studie hodnotila účinnost po 4, 8 a 12 týdnech. Účinek se v čase zvyšoval.

Jak dlouho účinek vydrží po vysazení STRIPPu? Je nutné jej užívat dlouhodobě (bez pauzy)?

Můžeme vycházet z faktu, že ročně ztrácíme průměrně 1 % kolagenu, po menopauze je úbytek rapidnější. Když kolagen přestaneme dodávat, očekávám, že efekt chvilku setrvá a po čase se zase začnou tvořit a prohlubovat vrásky. Jednoznačně lze doporučit užívání po dobu alespoň 3 měsíců. Osobně bych doporučila pokračovat i nadále a eventuálně si po 6 měsících udělat 1 měsíc pauzu.

Co když budu užívat jen jeden proužek STRIPPu denně – bude to bez efektu, nebo jen oddálím účinnost?

Efekt bude pomalejší a dle odhadu se výsledky projeví až po půl roce. Je to ale možnost. Myslím, že u osob mezi 30. - 40. rokem života je 1 proužek denně v pořádku. Ovšem čím dříve zastavíme důsledky úbytku kolagenu, tím dříve bude pleť, tělo, vrásky, celulitida… vypadat lépe. Je tedy na každém zvážit stav své pleti a podle toho uzpůsobit dávkování. Za sebe doporučuji ideálně dva proužky STRIPPu denně.

Pomůže mi STRIPP na klouby?

STRIPP obsahuje kolagen typ I, který je nejvhodnější pro pleť, ovšem má přesah i na pohybový aparát. Je tedy vhodným doplňkem i pro sportovce, ale: žádné kolageny (ani tzv. „kloubní“ kolageny typu II) obecně neprokázaly efekt na poškozené klouby. Tam je potřeba sáhnout po jiných účinných látkách.

Mám aknózní pleť. Je vhodné používat kolagen?

Kolagen obecně není léčebným přípravkem pro aknózní pleť. Ovšem podle studií kolagen přispívá ke celkovému zlepšení stavu pleti, a tudíž i pleti problematické. 

Mám problém s celulitidou a striemi. Pomůže mi STRIPP COLLAGEN?

Kolagen zlepšuje celkový stav pokožky. Tělo je chytré, dá se proto očekávat, že distribuce kolagenu probíhá rovnoměrně s tím, že jej začne primárně vychytávat v místech, která to potřebují akutně. Ovšem nikdo z nás nemůže ovlivnit to, zda nám aplikovaný kolagen pomůže primárně s vráskami kolem očí, anebo pomerančovou kůží. Během užívání STRIPPu ale lze očekávat v průběhu času zlepšení pokožky celého těla.

STRIPP COLLAGEN a kontraindikace

Mohou proužek STRIPPu těhotné a kojící ženy?

Ano, STRIPP je možné bezpečně užívat i během těhotenství a kojení.

Mohou proužek STRIPPu cukrovkáři?

Ano, cukrovkáři jej mohou užívat. STRIPP COLLAGEN je bez cukru, oslazen je pouze stévií, což je přírodní sladidlo. Stévie obsahuje steviol-glykosidy, které nemají nic společného se sacharidem-sacharózou, která je pro diabetiky problematická. Toto sladidlo je navíc 200 - 300x sladší než cukr (sacharóza).

Jsou tu jiné kontraindikace nebo obecně něco, co by bránilo užívání STRIPPu?

Nebyla popsaná žádná interakce ani kontraindikace. Jediné, co mě napadá, jsou pacienti s fenylketonurií. Ti nesmějí přijímat aminokyselinu fenylalanin, protože jejich tělo to neumí zpracovat a způsobuje jim to vážné potíže. V kolagenu typu I je zejména glycin, prolin, alanin a hydroxyprolin. Fenylalanin je zastoupen jen v minimálním množství, přesto by si tyto osoby měly dát pozor a ideálně konzultovat se svým lékařem.

Mohu STRIPP kombinovat se SLIMMem? Je potřeba zachovávat nějaký časový odstup?

Kombinace se SLIMMem není problém, dokonce není potřeba zachovávat odstup od konzumace. STRIPP nejde přes trávící trakt, tudíž není ovlivněný ničím, co jíme. Také účinky SLIMMu, který působí v žaludku, se tím nijak neovlivní.

 

Chcete se dozvědět víc? Přečtěte si další zajímavosti o kolagenu. A kromě kolagenu je důležité doplňovat i kyselinu hyaluronovou. O rozdílech mezi kolagenem a kyselinou hyaluronovou se dozvíte zde.