Co je to Auyrveda?

Co je to Auyrveda?

22.08.2023 | Sdílet na FB
Ayurveda je starodávný systém tradiční indické medicíny, který má kořeny v hinduistické filozofii a je známý pro své holistické přístupy k léčbě a udržování zdraví. Název "Ayurveda" pochází z sanskrtských slov "Ayus" (život) a "Veda" (věda), což znamená "věda života" nebo "věda dlouhého života".

Vata, Pitta, Kapha

Tento přírodní léčebný systém existuje více než 5000 let a je jedním z nejstarších medicínských systémů na světě. Ayurveda se zaměřuje na rovnováhu mezi tělem, myslí a duší a věří, že každý člověk má jedinečnou kombinaci tří základních bioenergetických sil nazývaných "doshy" - Vata (vítr), Pitta (žluč) a Kapha (flegma). Těmito doshmi se řídí všechny fyziologické a psychologické funkce těla.

Principy Ayurvedy

Podle principů Ayurvedy jsou nemoci způsobeny nerovnováhou mezi těmito doshmi a cílem  je obnovení rovnováhy a harmonie mezi nimi. Ayurveda zahrnuje využití různých přírodních prostředků jako jsou byliny, minerály, masáže, jóga, meditace, detoxikační postupy, strava a životní stylové úpravy.

Jak Ayurveda chápe nemoc

Nemoci nejsou v Ayurvedě vnímány pouze jako fyzické poruchy, ale také jako nerovnováha v emocionálních, mentálních a duchovních sférách života. Proto je důraz kladen na celkový stav a rovnováhu těla a mysli, nikoli jen na symptomy.

Ayurveda také zdůrazňuje prevenci nemocí prostřednictvím vhodného životního stylu, stravy a pravidelných detoxikačních postupů. Učí lidi, jak žít s vědomím o jejich jedinečných konstitucích a jak se přizpůsobit sezónním změnám a prostředí.

I když Ayurveda má své kořeny v Indii, stále si získává popularitu po celém světě jako alternativní medicínský systém, který poskytuje holistický pohled na zdraví a blaho jednotlivce. Je však důležité si uvědomit, že před začleněním jakékoli formy léčby nebo změn do životního stylu je vhodné se poradit s lékařem nebo kvalifikovaným odborníkem Ayurvedy, aby byly zohledněny individuální potřeby a zdravotní stav jednotlivce.