Menopauza se dá zvládnout. Upřímný rozhovor o životě s Hankou Kynychovou

Menopauza se dá zvládnout. Upřímný rozhovor o životě s Hankou Kynychovou

27.06.2023 | Sdílet na FB
Tentokrát jsme vyzpovídaly rodačku z Kroměříže, trojnásobnou maminku a majitelku fitka - Hanku Kynychovou. Dozvíte se co ji právě teď dělá šťastnou, kde dobíjí baterky a co ji zaručeně povzbudí.

Hanko, váš život je velmi pestrý a někdy nebyl zrovna lehký. Je o vás veřejně známo, že jste si prošla i domácím násilím. Covid zabrzdil podnikání, do toho dospívající děti, menopauza, rozvoj nové značky sportovního oblečení… na jednu ženu až dost! Co je vaším motorem, že jste vždy „vstala jak fénix z popela“ a měla chuť a sílu znovu začít?
Moje povaha mi velí nikdy nic nezdávat. Asi není nic, co bych v životě vzdala. Vždycky říkám, že se daná věc musí povést. Asi je to tou pevnou vůlí, kterou v sobě mám, a mám kolem sebe lidi, kteří mi pomůžou. A to je to nejdůležitější, co mi vždycky pomůže danou situaci přežít a zvládnout.

Očistou těla je i pohyb. Existuje nespočet rad a manuálů. Ale je dobré něco dělat denně? Třeba jen 5–10 minut. Existují jeden dva cviky, které doporučíte? A které bychom zvládli například při čistění zubů?
Rozhodně souhlasím s tím, že pohyb je očistou těla, a to nejen co se týče rozhýbání lymfy, která rozproudí veškerý metabolismus v našem těle, jenž následně rozproudí krev a okysličí svaly. Každá desetiminutovka slouží i ke zlepšení naší nálady. Sama za sebe jako trenérka mám ráda, když je trénink řízený někým, když chce klient využít desetiminutovku co nejvíc a nejlépe pro svoje tělo. Ale desetiminutovka jen tak, že se jdete projít a relaxovat bez trenéra plní alespoň psychickou složku očisty našeho těla. Souhlasím také s tím, že každá minuta sportu se počítá, a pokud ženu nebo kohokoliv jiného trápí nějaký zdravotní neduh, ať už bolavá záda, bolest krční páteře, kyčlí, karpálních tunelů, nebo povolené břišní svalstvo, zádové nebo hýžďově svalstvo, a udělá správný výběr cviků na tyto partie, troufám si říct, že 10 minut každý den se bude podílet na tom, aby se zdravotní potíže zlepšovaly. Myslím si, že i moje cvičení ve Snídani s Novou, kde jsem měla 5 minutová cvičení, měly tento význam. U čistění zubů můžete třeba podsazovat pánev a pracovat tak na zpevnění pánevního dna.



Menopauza je hodně skloňované slovo. Máte nějaký váš osobní tip, jak ji zvládnout? A na jaký typ pohybu bychom se měly v období menopauzy zaměřit?
Rozhodně bychom se měly zaměřit na lymfu – lymfatické masáže, lymfatické kalhoty, LPG apod. A proč? Protože se budete v období menopauzy najednou cítit, že se zavodňujete a otékáte. Za což může stagnace dvou ženských hormonů – estrogenu a progesteronu. Jestli budete cítit, že vaše svaly doteď byly pevné a nyní začínají povolovat, doporučuji začít posilovat – pilates nebo posilovna s osobním trenérem. V tomto období naše tělo a naše svaly ztrácejí elasticitu, což je opět způsobeno stagnací hormonů estrogenu a progesteronu. A určitě se také zaměřte na zpevňování svalů pánevního dna.

Jaká je vaše motivace pro cvičení? A jak bychom mohli motivovat své vlastní děti?
Mě vždycky pohyb bavil. Motivací pro mě bylo a je vypadat dobře. Pro ženy v mém věku je motivací to, aby období menopauzy pro ně bylo co možná nejkomfortnější, protože víme, že pokud do této chvíle necvičily, tak je svalstvo povolené. Když svalstvo nebylo nikdy posilované a nemělo kondici, tak s příchodem menopauzy je to najednou více vidět a dochází k diskomfortu.
Co se dětí týká, tak pořád říkám, že je nejlepší jít příkladem a sportovat s dětmi. I když se vám nechce, tak třeba vezměte tašku a jděte do fitka nebo s dětmi na kolo. Ale samozřejmě je to těžké, pokud ženy hodně pracují a dětem se nechce. Nicméně veškerá motivace by opravdu měla vycházet z toho, že rodiče jdou příkladem a ideálně už odmala tráví s dětmi čas aktivně.  

Co nejraději posloucháte při cvičení?
Já mám nejradši hudbu 80. a 90. let. Vždy když v tělocvičně pustím tuhle hudbu, tak je tam pokaždé dobrá nálada a klientky si pozpěvují. Tato hudba mě zatím za ty roky neomrzela.

Je pravda, že jídlo je základ zdravého životního stylu. Můžete nám prozradit váš den a jídlo? Co za den všechno sníte?
Já ve svém jídelníčku dávám přednost bílkovinám. Pravidelně snídám vajíčka, bez pečiva a s ovocem, kterým nahrazuji sacharidy z pečiva. Dopoledne ve fitku se snažím svačit ovoce – jablka, meloun, jahody… Oběd trošku šidím a jím až později odpoledne kolem druhé, třetí, protože přes poledne vedu lekce a snažím se jíst něco, co rychle spálím – třeba banán, kvalitní šunku, sýr, rajčata. Od 17:00 a od 18:00 totiž mívám opět další lekce. Pořádné jídlo si tak dávám až k večeři – ryba se salátem, ledový salát s lučinou (místo dresinku), krůtí maso s dušenou zeleninou, cuketové špagety s mletým masem. K večeři ale vše vždy bez příloh. A nesmí chybět sklenka suchého vína, v mém případě červeného.


Vaše denní beauty rutina?
Té věnuji větší péči než jídlu. Jsem v tělocvičně celý den a hodně se potím a tím pádem dostávám z těla vodu a minerály. Takže se snažím hodně hydratovat i během tréninků. Mám stále hydratační minerální vodu ve spreji, kterou kombinuji s olejem. A během dne, když docvičím lekci pro veřejnost, kde se velmi potím (někdy mám až 4 lekce za den), si pleť vždy vyčistím a umyju a nanesu znovu péči – sérum, olej, krém… A zase hydratuji. Péče o tělo – po každé koupeli hydratační tělové mléko, 3x týdně peeling jak na obličej, tak na tělo a nohy.

Co byste poradila vašemu mladšímu já?
Doporučila bych mladší Haničce, aby se učila anglicky, protože kdybych uměla jazyk, mohla bych využít více možností ve své profesi. Jinak pro ni nemám žádnou další radu. Všechny skutky, které jsem kdy udělala, bych nikdy zpátky nevzala a stojím si za nimi.

Vaše motto?
Hejbejte se, fakt se to vyplatí!



Oblíbená destinace? Oblíbené jídlo? Oblíbená kniha?
Mallorka. Ryby. A kniha – moc nečtu, a když už, tak je to knížka se sportovní tematikou, takže teď mám rozečtenou knížku o chodidlech – Zdraví pro vaše nohy. Ráda čtu knížky o lymfě, zpevňování středu těla. Když už si vezmu knihu, tak už se chci vzdělat a přesvědčit se, jestli dělám věci ve svojí profesi správně.

Co je pro vás největší relax?
Pobyt na čerstvém vzduchu. Nemusí být vždycky jenom na zahradě a může to být i aktivní odpočinek. Poslední dobou si velmi odpočinu, když jdu s dcerami k naší kobylce Ornelle do stáje.

Co vás dělá nejvíce šťastnou?
Čas strávený s rodinou. Plná tělocvična klientek. A to, že moje dcery začínají brát vážně přijímačky a přípravu na ně a pravidelně dochází na lekce do Školy Populo.

A na konec, co je vaše PURE PLEASURES?
Nedám dopustit na WHAMISA BIO Tonikum Deep Rich

Perly s kyselinou hyaluronovou

Kombe Smoothie

Skvělé na imunitu a povzbuzení organismu je i Kombe.

Chcete si s Hankou zacvičit? Pak rozhodně navštivte její fitko.
Zajímá vás sportovní móda? Hanka nyní představila zbrusu novou kolekci tvarujícího a kompresního spodního prádla. Nakupovat můžete zde.