RECEPT na Vánoční štolu

RECEPT na Vánoční štolu

13.12.2023 | Sdílet na FB
Několik let jsem ji nepekla, prostě jsem na ni zapomněla. Poslední roky ale nepečeme vánočku, nějak nás přešla chuť. Zkusila jsem tedy o víkendu štolu a ta se ukázala jako skvělá alternativa. Od té doby jsem ji pekla už 3x!!! A protože mi přišly zprávy s prosbou o recept, tak tady je.

Recept mám od mé kamarádky Mahu, která je jedna z nejlepších kuchařek, co znám. A ta ho má od paní Benové více než 40 let. Recept je to tedy ověřený, velmi jednoduchý a na vánoční stůl úplně fantastický.

Na štolu potřebujete:
•    200 g krystalového cukru
•    400 g polohrubé mouky
•    1 vanilkový cukr /já dávám jen aroma/
•    2 vejce
•    250 g netučného tvarohu
•    125 g másla nebo Hery
•    ¾ prášku do pečiva /já dávám celý/
•    mandle, lískové oříšky, rozinky, kandované ovoce /já nedávám nic/

GRANDE FINALE
•    125 g másla na pomazání ještě horké štoly
•    moučkový cukr na posypání

 

POSTUP:
1. Krystalový cukr, mouku, tvaroh, vejce, prášek do pečiva a 125 g tuku zpracujte do tuhého těsta.
Pokud byste použili tučný tvaroh, bude asi nutné přidat více mouky. Netučný ale bohatě stačí.

2. Jakmile je těsto dobře propracované, přidejte oříšky, mandle, rozinky a zapracujte. /i bez nich je štola fantastická/

3. Těsto rozdělte na dvě části, vytvořte válečky velké asi  20 x 8 centimetrů a dejte na plech vyložený pečícím papírem.

4. Pečte při teplotě 200° C asi 30 minut. Pečení je třeba trochu hlídat, aby se štola zespoda nepřipálila. Já po chvilce stahuji na 180 ° C.

5. Během pečení rozpusťte zbývajících 125 g tuku a připravte si moučkový cukr.

6. Upečenou, ještě horkou štolu potírejte rozpuštěným máslem, aby se dokonale ze všech stran vsáklo.

7. Hned štolu posypte moučkovým cukrem, měla by být obalená cukrem ze všech stran. Cukr vytvoří krásnou krustu a výsledek vypadá profi.

Budete překvapení, jak jednoduchý a efektní tento recept je. Ano, je to kalorická bomba. Ale stejně - PURE z lásky.

Vaše Líba