Slavíme! Film Vlny bude bojovat o Oscara

Slavíme! Film Vlny bude bojovat o Oscara

10.09.2024 | Sdílet na FB
Nový trhák Vlny, režiséra a scenáristy Jiřího Mádla, bude reprezentovat Českou republiku v boji o Oscara v kategorii Nejlepší zahraniční film.

Tento působivý snímek, inspirovaný skutečnými událostmi z roku 1968, ukazuje obsazení Československa vojsky Varšavské smlouvy a hrdinství novinářů Československého rozhlasu, kteří se odvážně snažili šířit nezávislé zprávy.

Hlavním hrdinou příběhu je Tomáš, kterého ztvárnil Vojtěch Vodochodský. Tomáš se po smrti rodičů stará o svého mladšího bratra, ale zároveň je vtahován do nebezpečných her tajných služeb. Tento špionážní thriller nabídne nejen napětí, ale i silné morální dilema – co vše člověk obětuje pro svobodu a rodinu?

Film měl svou světovou premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary a v kinech si už získal více než 350 tisíc diváků. NA KVIFF si vysloužil standing ovation a získal diváckou cenu. V českém hlasování o kandidáta na Oscara předčil filmy Amerikánka a Mord. Hlasování probíhalo od 30. srpna do 8. září a akademici vybírali z 13 českých celovečerních filmů, které přihlásili sami producenti. Nyní čekáme, zda se dostane na užší Oscarový shortlist, který bude oznámen v 17. prosince. Na samotné nominace si počkáme do 17. ledna.

Mádl, známý svými úspěšnými filmy Pojedeme k moři a Na střeše, vytvořil svůj zatím nejambicióznější projekt, který odhaluje důležitost svobody slova a sílu rodinných pout. Kromě Vojtěcha Vodochodského v hlavní roli, se ve snímku představí také Stanislav Majer, Martin Hofmann, Vojtěch Kotek, Táňa Pauhofová nebo Marika Šopská. Jiří Mádl na firmu pracoval dohromady přes 10 let. 

Můžeme očekávat, že tento rok bude konkurence opravdu veliká. Prozatím je přihlášený například oceňovaný snímek z Německa - Semínko posvátného fíkovníku nebo hudební komedie z Irska - Kneecap, která také vynikala a byla hitem Varů. 

Oscara získal v kategorii cizojazyčný film prozatím pouze jeden český snímek - Kolja a dva československé - Ostře sledované vlaky a Obchod na korze.

Slavnostní vyhlášení Oscarů, 97. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd se uskuteční v noci z 2. na 3. března 2025.

Film Vlny slibuje napínavou podívanou, která by mohla uspět i na mezinárodní scéně. A my v PURE budeme držet palce!