1. Nejlepší ženšen pochází z Koreje
Kolébkou nejkvalitnějšího ženšenu je Korea. Zde se ženšen vyskytuje přirozeně již tisíce let a je zde nejlepší klima pro pěstování ženšenu. V Koreji je vyhlášená oblast Punggi v provincii Gyeongbuk. Ženšen z této oblasti je nejkvalitnější a nejdražší. Právě odtud Kombe pochází.
Oficiální název rostliny je ženšen pravý (Panax ginseng), nicméně velmi často se také používá název korejský ženšen. V čaji Kombe je extrakt korejského ženšenu.
2. Musí se jednat o červený ženšen
Dle způsobu úpravy kořenů ženšenu dělíme ženšen na tzv. ženšen bílý, který se získává usušením čerstvého kořene a ženšen červený, který se nejdřív upravuje v páře a následně suší (tím vznikne červená barva). Dle dosavadních vědeckých závěrů je jednoznačně účinnější právě červený ženšen. Proto je v čaji Kombe zpracovaný extrakt z kořenů červeného korejského ženšenu.
3. Roste šest let
Dalším důležitým atributem je doba sklizně. Každým rokem se zvyšuje množství účinných látek tzv. saponinů v kořenech ženšenu. Proto se doporučuje zpracovávat až šestileté kořeny a to z důvodu jejich maximálního obsahu účinných látek. Čaj Kombe obsahuje extrakt ze šestiletého červeného korejského ženšenu.
4. Obsahuje správný poměr účinných látek
Dle tradičních výrobních postupů je při zpracování kořenů červeného ženšenu nutné zachovat správný poměr jednotlivých kořenů, a to hlavní kořen vs. postranní/vedlejší kořeny v poměru 70:30. Důvodem je různý výskyt jednotlivých účinných látek tzv. saponinů v různých částech rostliny. Jejich celkový obsah by se měl pohybovat mezi 40 -70mg/g. Jen přípravky se správným poměrem účinných látek vykazují prokázanou účinnost a bezpečnost.
Jedním z reklamních triků některých výrobců je snaha přesvědčit zákazníky o kvalitě produktu na základě vysokého obsahu saponinů. V těchto případech je velmi pravděpodobné, že produkty byly vyrobeny hlavně z vedlejších kořenů a postranních kořínků, jinými slovy řečeno z odpadových materiálů původního kořene. Méně je někdy více. Čaj Kombe obsahuje 70mg/g saponinů, což znamená, že vykazuje vědecky potvrzené příznivé účinky s dobrým bezpečnostním profilem přípravku.
5. Přípravek obsahuje dostatečné množství ženšenu
Dále je dobré se podívat na množství extraktu neboli výtažku v ženšenovém přípravku. U čajů z korejského červeného ženšenu se doporučuje 10% extrakt. To znamená, že každý sáček o obsahu 3g čaje, obsahuje 300mg účinných látek. Jen pro srovnání, když si koupíte léčivý přípravek proti bolesti (např. ibuprofen), v tomto léčivém přípravku je obsaženo také jen 200 mg účinné látky. Čaj Kombe obsahuje 10% extrakt ze šestiletého červeného korejského ženšenu.
6. Správný výrobní postup
Samotné zpracování spojené s výrobou finálních přípravků se skládá ze získávání účinných látek saponinů tzv. extrakcí z kořenů červeného ženšenu. Tato extrakce by se měla provádět dodržováním tradičních postupů, aby nedošlo k znehodnocení nebo snížení množství jednotlivých účinných látek. Extrakce by se měla provádět opakovaně po dobu 12 hodin při 85 ˚C, bez použití alkoholu nebo jiných rozpouštědel.
Dalším krokem je sušení, které musí být také šetrné, aby nedošlo k znehodnocení saponinů. Tento proces by měl probíhat pod tlakem při teplotách 50-60 ˚C. Tento postup bohužel také není vždy dodržován. K ušetření času a získání vyšších podílů účinných látek se často využívá různých chemických rozpouštědel a také neúměrných teplot a tlaků, které znehodnocují ženšenové přípravky. Čaj Kombe se získává zpracováním dle tradičních výše zmíněných postupů a to pouze ve vodním roztoku. Proto je také držitelem mnoha národních ocenění jako nejlepší produkt roku.
7. Bez obsahu konzervantů, barviv nebo jiných chemikálií
Dalším krokem výroby instantních ženšenových přípravků je granulace. Ta by měla probíhat spojením výtažků ženšenu a glukózy bez přídavku jakýchkoli jiných přísad. Čaj Kombe neobsahuje žádné konzervanty, barviva, umělá aroma ani lepek.
8. Přiměřená cena – kvalitní ženšen nemůže být levný
Dalším indikátorem je cena. Vzhledem k tomu, že je možné vypěstovat jen omezené množství kvalitního ženšenu, ženšenové přípravky nejsou levné. Levné cenové nabídky vyvolávají významné pochybnosti o kvalitě ženšenového přípravku. Jednoduše řečeno, žádná sleva není zadarmo.
9. Celosvětový trend v kombinování adaptogenů
Čaj Kombe obsahuje navíc extrakt z plodů jujuby, která je známá i pod názvem čínská datle. Jujuba je také zařazena mezi adaptogeny. Je zdrojem esenciálních nenasycených mastných kyselin, aminokyselin, bílkovin, vitamínů, minerálů a dalších účinných látek. Jujuba je jedinečným partnerem vhodným do kombinace se ženšenem. Čaj Kombe je unikátní kombinací ženšenu a jujuby, přičemž dochází k násobení jejich účinků na lidské zdraví.
10. Specifická lahodná chuť
Ženšenový kořen má příjemné a velmi specifické aroma s typickou temperamentní a hlubokou chutí, která je na konci mírně nahořklá. Většina lidí, která ochutnala čaj Kombe poprvé, byla příjemně překvapena, že i zdravé věci mohou chutnat lahodně.
Zdroj:
Gao Q.H., et al. The jujube (ziziphus Jujuba Mill.) Fruit: A review of Current Knowledg of Fruit Composition and Health Benefits. Journal of Agric. Food Chem. 2013,61:3351-3363
Choi KT, et al. Botanical characteristics, pharmacological effects and medicinal components of Korean Panax ginseng C A Meyer. Acta Pharmacol Sin. 2008;29(9):1109–1118
Lee S.M., et al. (2015): Characterization of Korean Red Ginseng (Panax ginseng Meyer): History, preparation method, and chemical composition. J Ginseng Res 39: 384-391