Vše, co musíte vědět o opalování

Vše, co musíte vědět o opalování

11.05.2022 | Sdílet na FB
Při výběru opalovacího krému všichni řešíme jen číslo SPF. Jen málokdo ale ví, že toto číslo nás chrání pouze před jedním ze dvou škodlivých typů slunečního záření, a to před UVB zářením. Je potřeba se chránit i před UVA zářením. Následující manuál vám poradí, jak se co nejbezpečněji ochránit před sluncem.

1. Účinný opalovací krém vás musí chránit před UVA i UVB zářením

Velké množství opalovacích krémů se ohání pouze SPF faktorem, který je ukazatelem ochrany před UVB paprsky. Musíme se ale chránit i před UVA zářením. Na krémech je značeno PA++++.

UVA je zrádnější než UVB, protože pronikne i sklem. Tzn. že pokud jedete autem, nebo jen sedíte u okna, nejste v bezpečí, protože vaše kůže není chráněna. Proto byste měli být chráněni opalovacím krémem každodenně, a nejenom když se zrovna chystáte na pláž.

2. Co znamá číslo SPF a PA+?

SPF je ochrana před UVB zářením. Po vynásobení číslem deset, zjistíte bezpečnou délku ochrany před sluncem. Např. krém s SPF 50 x 10 minut vás ochrání po dobu 500 minut.
PA+ znamená ochranu před UVA zářením. Síla ochrany se určuje počtem křížků, přičemž nejvyšší má počet čtyři.

3. Aplikujte krém opravdu důsledně

Je prokázáno, že i když máme přípravek s vysokým UV faktorem, často neprovedeme aplikaci dostatečně důsledně. Při nedostatečné aplikaci přípravku s SPF 30 jsme chráněni stejně, jako kdybychom aplikovali SPF 2,5. Namísto pěti hodin jsme mylně chráněni pouze 25 minut.

4. Přírodní nebo chemické opalovací faktory?

Přírodní faktory vytvoří na povrchu těla „brnění" a tím vznikne bariéra mezi sluncem a kůží, která zabrání paprskům proniknout hlouběji. Toto brnění odráží negativní záření jako zrcadlo, tudíž paprsky nepronikají do kůže.

Jejich obrovskou výhodou je účinná ochrana před UVA i UVB zářením, šetrnost k pokožce, nedráždivost, neschopnost pronikat dovnitř kůže, ani do krevního oběhu a okamžitá ochrana hned po aplikaci. Je důležité ale zmínit, že tyto faktory nejsou voděodolné, a proto je zapotřebí je aplikovat opakovaně. Jejich výhodou je, že jsou ekologické a neznečišťují vodu.

Naopak chemické faktory se musí nejdříve vstřebat hlouběji do kůže a až poté nás mohou chránit. Proto je nutné aplikovat krémy 15-20 minut před pobytem na slunci. Díky tomuto procesu se ale z vašeho těla stává chemická laboratoř. Látky se můžou vstřebávat do krevního systému a způsobovat různé nežádoucí účinky. Čím vyšší faktor SPF, tím vyšší koncentrace chemických látek pronikajících do těla.  Většina chemických faktorů není schopna chránit před UVA zářením. Nepříjemné je i to, že významně znečišťují oceány a vodní toky.

5. Zkontrolujte si svůj opalovací krém!

Prokázalo se, že následující chemické faktory ovlivňují hladinu hormonů, zvyšují riziko vzniku alergií a podráždění. Dokonce byly nalezeny i v mateřském mléce a v moči.
Vysoké riziko toxicity se potvrdilo u: oxybenzonu a octinoxátu (oktylmethoxycinamát).
Střední riziko toxicity se prokázalo u: homosalátu, octisalátu, octocrylenu.
Přijatelné výsledky byly pouze u dvou chemických filtrů: avobenzonu a mexorylu SX.

6. Přírodní faktory jsou nejbezpečnější a nejúčinnější ochranou před sluncem

Dle hodnocení amerického nezávislého testu EWG mají přírodní faktory na bázi zinku a titanu tyto vlastnosti:
- Silná a bezpečná ochrana proti nežádoucím UVA i UVB paprskům
- Velmi stabilní, slunce nemá vliv na změnu jejich chemické struktury
- Neproniká dovnitř těla