Pigmentové skvrny: Typy pigmentových skvrn a jejich odstranění

Pigmentové skvrny: Typy pigmentových skvrn a jejich odstranění

18.08.2023 | Sdílet na FB
Pigmentové skvrny jsou běžným kožním problémem, který postihuje mnoho lidí. Jsou to tmavé nebo zbarvené oblasti na kůži, které jsou způsobeny nerovnoměrným rozložením melaninu - pigmentu, který přirozeně dává pokožce barvu. Tyto skvrny mohou být esteticky rušivé. V tomto článku si přiblížíme, na jakých částech těla se mohou pigmentové skvrny objevovat a jak je lze odstranit, ať už invazivně či neinvazivně.

Typy pigmentových skvrn

  • Přírodní stárnutí - s postupujícím věkem se mohou na rukou, obličeji a krku objevit tmavší skvrny, které jsou způsobeny dlouhodobou expozicí UV záření, ale jsou i přirozeným projevem stárnutí kůže.
  • Sluneční lentigo jsou tmavé skvrny, které se tvoří po dlouhodobém slunečním vystavení a jsou časté na obličeji, rukou, ramenou a hrudníku.
  • Melasma je pigmentová porucha způsobená hormonálními změnami a je častější u těhotných žen (těhotenská maska). Může se objevovat na tváři, čele, horní části rtů nabo horní části nosu.
  • Pigmentové skvrny po akné - po zahojení akné se na pokožce někdy mohou objevit tmavší skvrny nebo jizvy.
  • Postinflamatorní hyperpigmentace jsou tmavé skvrny, které se objevují po zánětlivých stavech nebo poraněních kůže.

Metody odstranění pigmentových skvrn

1. Přípravky s obsahem bělících látek

Na mírné pigmentové skvrny se používají pečující krémy a séra s obsahem "bělících" látek jako je kyselina glykolová, kyselina salicylová, vitamín C nebo retinoidy. Tyto složky pomáhají snižovat tvorbu melaninu a tím zesvětlují skvrny.

2. Laserová terapie

Laserové odstranění pigmentových skvrn je jedním z nejúčinnějších způsobů léčby. Laser proniká do kůže a cíleně odbourává melanin. Tento postup je účinný a minimalizuje poškození okolní tkáně.

3. Kryoterapie

Kryoterapie používá extrémně nízké teploty (tekutý dusík) k zamrznutí a následnému odstranění pigmentových skvrn. Postup je obvykle bezbolestný a rychlý.

4. Chemický peeling

Chemické peelingy používají hydroxy-kyseliny k odstranění povrchových vrstev pokožky, čímž se zlepšuje textura a odstraňují se pigmentové skvrny.

5. Mikrodermabraze

Tato metoda odstraňuje povrchové vrstvy pokožky pomocí jemných krystalků nebo diamantových hlaviček, což pomáhá odstranit pigmentové skvrny.

Jak na pigmentové skvrny

Abyste minimalizovali riziko vzniku pigmentových skvrn, doporučuje se:

  • Používat opalovací krém s vysokým SPF a chránit pokožku před slunečním zářením.
  • Používat klobouk a chránit se ve stínu během hodin nejvyššího slunečního záření.
  • Užívat si pohodlí v oděvu, který zakrývá vystavené části pokožky.
  • Nevymačkávat pupínky a nepoškrabávat pokožku, aby se minimalizovalo riziko postinflamatorní hyperpigmentace.

Více TIPŮ jak předcházet hyperpigmentaci se dozvíte zde. A praktické tipy, jak pečovat o pokožku před, během a po opalování, si přečtěte v tomto článku.

Pigmentové skvrny mohou být trvalé a ovlivnit vzhled a sebevědomí. Pokud se s pigmentovými skvrnami potýkáte, je vhodné konzultovat s dermatologem, aby byl vybrán nejvhodnější a nejefektivnější způsob odstranění, který odpovídá Vašim individuálním potřebám.