K-pop. Fenomén Jižní Koreje, který ovládá nejen hudební svět

K-pop. Fenomén Jižní Koreje, který ovládá nejen hudební svět

06.12.2023 | Sdílet na FB
K-pop je zkratka pro Korean pop, tedy hudební žánr, který vznikl v Jižní Koreji. Už dávno ale tento fenomén přerostl hranice země. A svůj otisk zanechal třeba i v módě, životním stylu i kosmetickém průmyslu.

Co je K-pop?

K-pop je směsicí různých hudebních žánrů od taneční hudby přes pop až po hip hop a R’n’B. Kdo má pocit, že zůstal K-popem nepolíben, dost možná si ale ještě vzpomene na bláznivý singl Gangnam Style od korejského umělce PSY, který v roce 2012 obletěl svět.

Chytlavé tóny, nápadné vizuální prvky a precizní taneční choreografie jsou alfou a omegou K-popu dodnes. Mezi největší hvězdy K-popu můžeme jmenovat další skupiny jako je EXO, BTS, Blackpink, NCT, Seventeen, Twice, Red Velvet, aespa, Stray Kids, TXT, ATEEZ, ITZY, Mamamoo, Monsta X a mnoho dalších. Ale vraťme se na chvíli ještě na začátek.

Kořeny K-popu najdeme v 90. letech a jsou často spojované se skupinou Seo Taiji and Boys, kteří ve své tvorbě inspirovali zejména americkou hudební scénou. Právě oni prorazili v roce 1992 s videoklipem I Know, který nejen že experimentoval s melodií, ale i taneční choreografií a vizuálními efekty.

Od té doby se prosadilo mnoho nových talentů, a to dokonce organizovaným způsobem. Chytlavé rytmy, energické choreografie, dokonalá vizuální prezentace… Tomu všemu předchází speciálními „výcvikové“ programy, které mladé talenty připravují skrze intenzivní a velmi tvrdý trénink na kariéru K-popové hvězdy mezinárodního formátu. Tento trainee program je ovšem také v současnosti kritizován za nehumánní podmínky, nízké platy i velké omezení osobního života K-idolů. To ovšem nic nemění na tom, že se K-pop těší stále větší oblibě i mimo Koreu.

Jaké jsou hlavní rysy K-popu?

  • Extravagance a atraktivita K-idolů
  • Kulturní spojení západní popové hudby s tradičními korejskými vlivy
  • Chytlavé rytmy a velmi precizní skupinová choreografie
  • Každý z K-popových umělců má v rámci skupiny svou úlohu - ať je to hlavní zpěvák, rapper, tanečník nebo vizuální zástupce
  • Organizované fanouškovské základny, které jsou velmi angažované a svým K-idolům oddané
  • Významný vliv sociálních médií, které podporují celosvětový rozmach K-popu

K-pop kosmetika a koncept K-beauty

Kombinace zábavné hudby, vizuálních aspektů a idolů stále ovlivňuje tamní vnímání krásy a estetiky. Mnoho lidí se inspiruje módními a kosmetickými trendy, které vycházejí právě z K-popu. K-idolové se dokonce stávají tvářemi kosmetických značek, které propagují, a často mají vliv také na jejich design a koncept. K-pop kosmetika je inspirována stylem K-idolů, jejich výrazným líčením a snahou docílit mladistvého vzhledu a efektu skleněné pleti.

Jižní Korea je známá svým inovativním a kvalitním kosmetickým průmyslem. Kdo se zajímá o korejskou kosmetiku, jistě mu nebude cizí ani koncept K-beauty. Ten zahrnuje celkovou korejskou filozofii dokonalé pleti, ale i trendy, jako je právě K-pop kosmetika. Hlavním znakem K-beauty je několikastupňová péče, která zahrnuje nejen dvoufázové čištění pleti, ale také její aktivaci prostřednictvím tonik, a následně další kroky ve formě masek, esencí, sérkrémů s inovativními složkami. K-beauty nezapomíná také na BB krémy, které poskytují nutnou ochranu před UV zářením, a jsou proto prevencí projevů stárnutí.

Jednotlivé kroky péče přináší také přírodní korejská značka Whamisa, kterou najdete u nás v PURE. A kromě toho u nás najdete i spoustu dalších neuvěřitelných vychytávek korejských značek. Podívejte se třeba také na naše perly!