Retinol a tretinoin: Co jsou zač a jak fungují

Retinol a tretinoin: Co jsou zač a jak fungují

28.02.2024 | Sdílet na FB
Retinol a tretinoin jsou dvě látky, které se v kosmetické péči často skloňují. My si na ně trochu posvítíme: povíme si, k čemu jsou dobré, na co si při jejich používání dát pozor a zda existují jiné přírodní alternativy. Tak jdeme na to!

Co je retinol a tretinoin?

Najdeme v anti-aging kosmetice, dokáží stimulovat produkci kolagenu, redukovat jemné vrásky, kožní pigmentace a bojují s celou řadou kožních problémů. Řeč je o dvou „bratrech“, kteří na sebe berou podobu dvou různých forem vitamínu A: jmenují se retinol a tretinoin. Oba patří do stejné rodiny retinoidů.

Jak se tito dva bratři od sebe liší? Hlavní rozdíl mezi retinolem a tretinoinem tkví v jejich síle a dostupnosti. Retinol se vyskytuje přirozeně v potravinách jako je mrkev, máslo, játra či vejce. A samozřejmě jej najdete v mnoha kosmetických výrobcích. Retinol se na pokožce přeměňuje mimo jiné na biologicky aktivnější formu zvanou kyselina retinová - tedy na zmíněný tretinoin.

Proč tedy rovnou nesáhnout pro tretinoinu? Tretinoin je syntetická kyselina retinová, která působí přímo a je výrazně koncentrovanější verzí vitamínu A. Má totiž zhruba 10krát větší účinnost než retinol. A právě kvůli této síle může způsobovat výrazně více vedlejších účinků. Není divu, že jej získáte pouze na předpis. Jeho použití by rozhodně mělo být konzultováno s lékařem.

Rizika a vedlejší účinky retinolu a tretinoinu

I když mají oba tito bratři skvělé účinky, bohužel jejich využití s sebou může přinášet různé potíže. Mezi ty nejčastější problémy patří suchost pleti, šupinatění, zarudnutí, podráždění a zvýšená citlivost na slunce.

Když už se tedy rozhodnete zařadit do své péče retinol nebo tretinoin, měli byste si dát pozor na několik věcí.

  • Jdete na to pomalu. Začínejte s nízkou koncentrací a sledujte, jak pokožka reaguje. Zarudnutí a pocity mravenčení jsou běžnou reakcí, která v průběhu času vymizí. Jsou ovšem lidé, kteří retinol nesnesou ani ve velmi nízké koncentraci. Pokud to zvládnete, můžete intenzitu postupně zvyšovat. 
  • Všechny retinoidy jsou citlivé na světlo, u tretinoinu to platí obzvlášť. Proto retinol či tretinoin používejte večer a přes den nikdy nezapomínejte na krémy s vysokým UV faktorem. Pokud možno, vyhněte se opalování úplně. Retinoidy totiž zvyšují hrozbu spálení od sluníčka i vznik a zhoršení hyperpigmentace.
  • Dejte pozor na předávkování. Příliš vysoká koncentrace, nebo příliš častá aplikace retinolu či tretinoinu způsobit podráždění, záněty i popáleniny a loupání kůže.
  • Retinoidy aplikujte na vyčištěnou pleť. Po retinoidech používejte hydratační krém.
  • Pozor, retinol a tretinoin mohou reagovat s některými jinými kosmetickými nebo léčivými látkami. Vyhnout byste se měli dráždivým látkám jako jsou peelingy, éterické oleje, alkohol a parfémy. Pozor si dejte také u AHA a BHA kyselin (včetně kyseliny salicylové), které exfoliují na povrchu pokožky a pomáhají odstraňovat odumřelé buňky. Někteří odborníci jejich kombinaci s retinoidy nepodporují, jiní ji nevylučují zcela za předpokladu, že nejsou používány s retinoidy zároveň ve stejnou dobu.
  • Naopak dobře se retinoidy snáší s kyselinou hyaluronovou, peptidy, niacinamidemceramidy, tedy látkami, které působí proti stárnutí a podporují regeneraci či hydrataci pleti.
  • Pokud trpíte ekzémem či jiným kožním onemocněním, konzultujte použití retinoidů vždy se svým dermatologem.
  • Velké NE pro retinoidy platí v těhotenství a během kojení. Zejména tretinoin může způsobit závažné vývojové vady plodu.

Přírodní alternativy k retinolu a tretinoinu

Pokud se do těchto vod nechcete nebo nemůžete pustit, existují i přírodní alternativy, sice s jemnějším působením, ale zato bez nežádoucích účinků. Patří mezi ně třeba bakuchiol, extrakt z rostliny Psoralea corylifolia, který také stimuluje tvorbu kolagenu a elastinu, zlepšuje vrásky, pigmentace, pružnost a pevnost pleti. Na rozdíl od retinolu ale nezpůsobuje podráždění, vysušení ani fotocitlivost, proto je vhodný pro všechny typy pleti. Podobně můžete sáhnout také po přípravcích s rambutanem, což je exotické ovoce připomínající mořského ježka. Oblíbenou alternativou je také šípek z růže vinné, který je bohatý na přírodní formu vitamínu A. Další variantou je také extrakt z motaru přímořského, známém jako „zelený retinol“. 

Retinol a tretinoin jsou považovány za zázraky v kosmetice a zájem o ně roste. Ale není všechno zlato, co se třpytí. Obě tyto látky mají prokázané účinky proti vráskám, jizvám, striím a celé řadě kožních nedokonalostí. Jejich využití proto musí být spojené s jistou mírou obezřetnosti a pečlivosti.