Lysofosfolipidy: Klíč k rovnováze v těle aneb jak si udržet balanc

Lysofosfolipidy: Klíč k rovnováze v těle aneb jak si udržet balanc

04.10.2024 | Sdílet na FB
Lipidy jsou jednou z hlavních složek našich buněk, nezbytné pro jejich strukturu a fungování. Zvláštní místo mezi nimi zaujímají fosfolipidy, které tvoří základ buněčných membrán. Tyto membrány fungují jako ochranná bariéra a zajišťují, že buňky mohou správně komunikovat s okolím. Specifickým druhem fosfolipidů jsou lysofosfolipidy (LPL), které mají velmi důležité role i přesto, že jsou v těle přítomny v menším množství než běžné fosfolipidy.

Co jsou lysofosfolipidy?

Lysofosfolipidy jsou fosfolipidy, které mají pouze jeden řetězec mastných kyselin místo dvou, jak je běžné u klasických fosfolipidů. Vznikají přirozeně v těle enzymatickým procesem zvaným hydrolýza, během které je fosfolipid rozštěpen na LPL pomocí specifických enzymů, jako je fosfolipáza. Tento proces napomáhá udržovat rovnováhu v buňkách a podporuje jejich správnou funkci.

Hlavní funkce lysofosfolipidů

Ačkoliv nejsou tak početné jako jiné lipidy, jejich přítomnost je zásadní pro několik důležitých procesů v těle:

1. Podpora buněčných membrán: Lysofosfolipidy zajišťují, že buněčné membrány zůstávají pružné a stabilní. Díky tomu mohou buňky lépe fungovat, komunikovat a chránit se před poškozením.
   
2. Signalizace: LPL hrají roli v buněčné komunikaci, což je klíčové pro růst buněk, opravy poškození a regulaci zánětlivých procesů. Jsou to "poslíčci", kteří tělu sdělují, jak reagovat na různé podněty.
   
3. Transport lipidů: LPL pomáhají s přesunem lipidů uvnitř buněk, což je důležité pro správné fungování a regeneraci buněk.
 
4. Boj proti zánětům: Některé lysofosfolipidy hrají důležitou roli v regulaci zánětlivých procesů v těle, což je zásadní pro udržení zdraví buněk a prevenci chronických problémů.

 

Kde se lysofosfolipidy nacházejí?

Přirozeně se lysofosfolipidy vyskytují ve stravě bohaté na fosfolipidy. Jedním z nejlepších zdrojů je vaječný žloutek, který obsahuje až 33 % fosfolipidů. Ve srovnání s jinými zdroji, jako jsou například sójové boby, má vaječný žloutek jedinečné složení fosfolipidů, což z něj činí vynikající volbu pro získávání lysofosfolipidů. I tak jich má ale vejce stále velmi malé množství na to, aby bylo schopné doplňovat tuto důležitou látku tělu při zvýšeném stresu nebo při nemoci.

Význam LPL v produktu PREVECAN

Doplněk stravy PREVECAN obsahuje lysofosfolipidy získané z vaječných žloutků. Tento proces zahrnuje enzymatickou hydrolýzu, což napodobuje přirozené mechanismy v těle, aby se získaly ty nejúčinnější složky. Výhodou je také to, že Prevecan obsahuje výrazně snížené množství cholesterolu – jedna kapsle obsahuje až 50x méně cholesterolu než samotné vejce.

Proč mohou lysofosfolipidy tělu chybět? 

Za normálních podmínek si tělo vytváří dostatek LPL samo. Existují však situace, kdy jejich hladina klesá. Mezi takové faktory patří například:

  • Stres - Dlouhodobý stres narušuje rovnováhu v těle a snižuje produkci LPL.
  • Únava a vyčerpání - Fyzické a psychické vyčerpání vyčerpává zásoby energie a také schopnost těla udržet správnou hladinu LPL.
  • Nevyvážená strava - Nedostatečný příjem živin, zejména těch, které podporují tvorbu fosfolipidů, může vést k jejich nedostatku.
  • Oslabený imunitní systém - Nemoci a oslabená imunita mohou narušit schopnost těla produkovat dostatečné množství LPL.

Jaké jsou možné následky nedostatku lysofosfolipidů?

Pokud má tělo nedostatek lysofosfolipidů, může to vést k různým problémům: 

  • Narušení buněčné komunikace - buňky nemusí správně reagovat na podněty, což může ovlivnit jejich růst a opravy.
  • Nestabilní buněčné membrány - nedostatek LPL může oslabit buněčné membrány, což zhoršuje jejich ochrannou funkci.
  • Zhoršená imunitní reakce - nízké hladiny LPL mohou oslabit schopnost těla reagovat na záněty a infekce.
  • Riziko zánětlivých procesů - LPL hrají klíčovou roli v regulaci zánětů. Jejich nedostatek může vést k nekontrolovaným zánětlivým procesům, které jsou spojovány s chronickými problémy.

Lysofosfolipidy jsou nenápadnou, ale zásadní složkou pro správné fungování našich buněk a celkové zdraví těla. Ačkoliv si je tělo za normálních podmínek umí samo vytvářet, někdy je vhodné podpořit jejich hladinu správnou stravou nebo doplňky stravy. PREVECAN může být skvělým způsobem, jak podpořit rovnováhu LPL v těle a přispět tak k správnému fungování našeho těla.